Labels

Monday, March 14, 2011

mee sup......


best x? ni ada lg.....

emm.. nyam..nyammm


cara-cara membuatnya....

1 keping fish kek (goreng dan hiris)
1 sudu makan bawang putih kisar/dadu
6 ekor udang hidup
Sedikit daging
Sedikit sutong
1 sudu makan lada putih kisar
1 sudu makan kicap cair
Setetes kicap hitam
½ kilo sawi
1 tin cendawan butang
Sedikit sos tiram
Stok (rebusan tulang-tulang daging) atau air
Bawang goreng
Hirisan daun bawang
Lada jeruk

Cara Cara
1. Panaskan sedikit minyak didalam kuali. Tumis bawang putih sehingga garing . Masukkan daging dan sotong. Bila lembut msukkan udang. Tuang sedikit stok/air dan biarkan mendidih sebentar. Masukkan lada putih, kicap cair, kicap hitan dan sos tiram.
Tambah lagi air dan biarkan mendidih lagi.

2. Masukkan ½ bahgian mee yang digoreng kicap. Gaul rata. Jika stoknya kurang tambah lagi. Semasa meenya ¾ masak, masukkan sawi dan cendawan. Balek-balekkan dan matikan api.

3. Semasa menghidang, taburkan bawang goreng, hirisan daun bawang, hias dengan fish kek dan lada jeruk. Enak di makan panas-panas.

ok siap.... kalu xle lg... meh blaja ngn chef kat klinik ni... haaaaa ni dia... kak wan @ mak wan...

No comments:

Post a Comment